Bol u ledjima u trudnoći

Bol u ledjima u trudnoći - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Bolovi u leđima tokom trudnoće relativno su česta pojava, koju uslovljava više faktora. Zbog uticaja hormona, naročito relaksina, dolazi do opuštanja ligamenata i zglobova u celom telu, sa ciljem da se beba što lakše rodi, a to može usloviti pojavu bola u leđima. Pored toga, tokom rasta bebe u stomaku, dolazi do promene položaja tela, kičma se zakrivljuje, stomak se povećava, dolazi do većeg pritiska i opterećenja leđa što može uzrokovati određene bolove.

Problemi sa bolovima u leđima mogu početi još u prvom tromesečju, ali najčešće se pojavljuju od petog meseca trudnoće, kada žena počinje da dobija na kilaži, čime se kičma dodatno opterećuje. Bolovi mogu da se pojave u bilo kom delu kičme i vrata.

Na bol u vratu najčešće utiče uvaćenje grudi, koje je neminovna promena u trudnoći jer se tako grudi spremaju za funkciju dojenja. Bolovi u vratu praćeni su zatezanjem mišića koji se pružaju od grudi ka ramenima.

Bolovi u leđima su najćešći u gornjem delu (između lopatica i u donjem lumbalnom delu. Bolovi u leđima su urzokovani brojnim faktorima, a promene koje se događaju tokom trudnoće i uticaj hormona su ključni.

Najčešći faktori koji uzrokuju bol u leđima su:

 • Povećanje težine u trunoći
 • Slabljenje stomačnih mišića, zbog rasta stomaka
 • Opuštanje ligamenata i zglobova
 • Pritisak materice na ligamente nogu
 • Ranija oboljenja i problemi sa kičmom (išijas, diskus hernija itd.)
 • Životni stil i navike trudnice pre trudnoće i tokom trudnoće

Neće svaka trudnica imati iste uzroke bola u leđima isto kao što ni doživljaj bola neće biti isti kod svake žene. Postoji nekoliko metoda kojih svaka trudnica može da se pridržava da bi izbegla ili umanjila bolove u leđima.

 • Vodite računa da uvek imate prvilno držanje tela
 • Izbegavajte dugo stajanje ali i dugo sedenje, kod sedenja, uvek stavite jastuk iza leđa
 • Hodanje i umerene šetnje su preporučljive ali vodite računa o obući da bude udobna i da ne osetite optrećenje na kičmi
 •  Tokom spavanja, trudite se da spavate na levom boku, jer ćete tako omogućiti bolju cirkulaciju. Noge savijte blago u kolenima i stavite manji jastuk između kolena da rasteretite leđa i karlicu.
 • Izbegavajte podizanje i guranje teških predmeta.

Pored ovih preventivnih mera, svakoj trudnici se preporučuje da bude aktivna i da radi vežbe koje se preporučuju u trudnoći. Svakako pre vežbanja je najbolje da konsultujete svog lekara, da vas posavetuje koje vežbe su najbolje za vas i vašu trudnoću.

Pored vežbanja i zdravih navika, na bolove u leđima blagotvorno deluju i masaže leđa i vrata. Kod mašaza u trudnoći je najvažnije da ih obavljaju stručna lica, koja imaju iskustva u radu sa trudnicama. Trudnicama se preporučuju kombinacija fizikalne masaže sa relaks masažom, međutim treba voditi računa o opštem stanju trudnice, intenzitetu bola u leđima, lokaciji bola itd. Zato je najbolje da vam masaže rade obučeni fizioterapeuti koji dobro poznaju anatomiju tela ali i sve fiziološke procese koji prate trudnoću.

Masaža je vrlo korisna tokom trudnoće, jer ublažava bolove, umiruje oticanje i generalno utiče pozitivno na telo i psihu trudnice. Kod žena koje su pre trudnoće imale problema sa bolovima u leđima ili imaju neko oboljenje poput diskus hernije ili išijasa, masaža će u dobroj meri pomoći u olakšavanju bolova.

Vežbe za trudnice, pilates, plivanje takođe utiču pozitivno na umanjenje bolova u leđima. Tople kupke, obloge ili stavljanje termofora na bolno mesto takođe mogu umanjiti bolove.

Kada se pojavi bol u leđima i ukoliko taj bol traje, bez obzira na njegov intenzitet, važno je da kontaktirate svog lekara. Kada lekar utvrdi da je bol uzrokovan nekim od navedenih faktora, posavetujte se sa lekarom oko mera koje ćete primeniti za umanjenje bola.

Trudnoća je zaista posebno stanje, zato je najvažnije da slušate svoje telo i znakove koje vam šalje. Nemojte zanemarivati bolove, naročito ako su jaki i intenzivni. Nekada bolovi u leđima mogu biti pokazatelj nekog problema u trudnoći. Sa druge strane, bol u leđima, naročito u trećem tromeseču, može biti pokazatelj prevremenog porođaja. Početak porođaja je individualan od žene do žene, ali obično prve kontrakcije koje upućuju na početak porođaja kreću sa bolovima u predelu donjeg dela leđa.