Medicinske masaže

Medicinske masaže predstavljaju specifične manuelne tehnike koje se sprovode zajedno sa aparatnom fizikalnom terapijom u cilju eliminacije bola, eliminacije limfedema, manipulacije zglobova kod kompresije nerava.  Akcenat je često i na manipulaciji mišićima i mišićnom fascijom oko upalnog nerva ili žarišta bola uzrokovanog nekim drugim činiocima.

Zbog kompleksnosti izvodjena medicinskih masaža (ne mešati medicinske masaže sa “terapeutskim” masažama koje se uče na vikend kursevima i koje rade osobe bez ikakvog medicinskog obrazovanja). Dva naša strukovna fizioterapeuta Ivan M. Dunavski, Tanja Sergejevna su u Pragu završili specijalne edukacije iz oblasti medicinskih masaža suboblasti post-operativna rehabilitacija, opšta fizikalna, sportska fizikalna,  rehab.neuroloških pacijenata I aktivni su predavači na brojnim seminarima u Češkoj, Slovačkoj, Austriji.

Medicinska masaža - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

ZAŠTO SU MEDICINSKE MASAŽE KRUNA MASAŽA KOD BOLNIH STANJA?

Jer su na PRVOJ LINIJI ODBRANE OD BOLA .

KAKO?

Tako što  ako se pravovremeno javite Fizio centru DUNAVSKI, jedan pokret našeg strukovnog fizioteraputa specijaliste neuromuskularne patofiziologije, često će vas deliti od kutije injekcija u najboljem slučaju  ili operacije, u najgorem slučaju. Nažalost, većina naših pacijenata u Srbiji, javi se prekasno. Javi se onda (govorim o većim problemima) kada je stanje već postalo hronično I kada je hiruška intervencija neophodna a svaka hiruška intervnecija na kičmi nosi veliki rizik, koliko god nauka napredovala pogotovu što su nam uglavnom najbolji neuro-hirurzi otišli van države da zaradjuju.

Još gora opcija je da hirurg odbije da uradi operaciju jer je rizičan ishod a vi ste pod bolovima ili da odbije da uradi operaciju jer smatra da još uvek nije “zrelo” za operaciju a vi ste naravno pod bolovima.

Medicinske masaže u kombinaciji sa aparatnom fizikalnom terapijom u Fizio centru DUNAVSKI su NAJMANJI MOGUĆI RIZIK da nešto krene napačke pogotovu ako nam se javite na vreme gde u korenu možemo da sasečemo bezbolno uzrok vašeg bola.

Primera radi, u zadnje vreme imamo dosta trudnica koje nam se javljaju sa išijasom u odmakloj fazi, gde im I njihovi ginekolozi govore da moraju da trpe I da ništa ne rade ( to je  stara ginekološka praksa koje na sreću trudnica ima sve manje ). Trudnice ih isprva poslušaju dok  bol ne  postane tako veliki I snažan da ne mogu da hodaju. U tom slučaju nam treba oko 10 terapija da izlečimo išijadikus. One trudnice koje nam se jave pravovremeno čim osete simptome išijasa, rešavamo ga za 3-4 terapije. Kod ovakvih stanja se vidi pravi značaj MEDICINSKIH MASAŽA jer je u trudnoći zabranjeno koristiti 90% aparata koje koristimo u fizikalnoj terapiji kod žena koje nisu trudne. Dakle, isključivo manuelna manipulacija.

U zavisnosti od vrste problema zbog kojeg nam se javljate :

 • upala tetive
 • cervikalna radikulopatija
 • protruzije diska ( diskopatije u širem smislu )
 • sindrom karpanlnog tunela
 • uklještenja, ukočenja, lomova
 • stanja nakon moždanih udara
 • … i drugih bolnih stanja iz domena opšte fizikalne terapije…

Vrstu medicinskih masaža kao i dinamiku izvodjenja, odredjuje  naši tim strukovnih fizioterapeuta na osnovu simptomatike i pregleda,  bilo da dolazite bez nalaza lekara specijaliste ( nejasan uzrok bola ) ili shodno nalazima fizijatra, ortopeda , radiologa, neurologa… (onkologa, ako se radi o medicinskim masažama iz grupe POSTOPERATIVNA ONKO REHABILITACIJA ).

Podvukli smo u prethodnom pasusu IZVEŠTAJ LEKARA SPECIJALISTE, jer nam se sve češće dešava da pacijent dodje sa promašenom dijagnozom lekara opšte prakse, a to znači i sa promašenom terapijom koja se uglavnom svodi na gutanje diklofenaka i mazanja ibuprofena. Ovakvi promašaiji nam često otežavaju postavljanje realne dijagnoze jer tablete i masti samo MASKIRAJU PRAVI UZROK PROBLEMA .

Na osnovu pogrešne dijagnoze lekara opšte prakse, mi smo odredjivali pogrešnu terapiju i tudjom greškom našu stručnost dovodili u pitanje. Od tada smo uveli praksu da se svi IZVEŠTAJU DETALJNO PROVERAVAJU čak i ako postoje izvesne nejasnoće kod više lekara istih specijalnosti. Kod kompleksnijih problema, angažujemo i naše stručne saradnike iz oblasti neuro-hirurgije, ortopedske hirurgije, radiologije i neurologije.

 

Naši strukovni fizioterapeuti pokrivaju sve najvažnije procese fizikalne terapije iz oblasti :

 • OPŠTA FIZIKALNA
 • SPORTSKA FIZIKALNA
 • ONKO PH REHAB   ( rehablitacija onkoloških pacijenata nakon zračenja ili hiruških intervencija )
 • NEUROREHABILITACIONA FIZIKALNA TERAPIJA  ( stanja nakon preloma, moždanih udara )
 • POST HIRUŠKA REHABILITACIJA / F.TERAPIJA ( stanja nakon hiruške intervencije, rana vertikalizacija …).

Medicinske masaže u ogromnom broju slučajeva ( preko 90% ) nisu uopšte bolne.

Pored medicinskih masaža, u Fizio centru DUNAVSKI, i aparatne fizikalne terapije ( laseroterapija, magnentna terapija, ultrazvučna terapija, ifs, elektroterapija i još mnogo tog … ) mi smo dodali i kiropraktiku jer se u odredjenim momentima pokazala kao momentalno efikasna.

Medicinska masaža - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

 

ZABLUDE OKO MEDICINSKIH („TERAPEUTSKIH“  MASAŽA)

Postoji jedan deo stanovništa u Srbiji kome je „masaža“ , masaža i zbog tako pogrešnog stava često novac rasipa na nestručne, medicinski neobrazovane i nekopetentne ljude iz raznih profesija koji obećavaju lečenje masažom.  Novac se zaradi ali šta ćemo ako to medicinski neobrazovano i nestručno lice problem koji imate još dodatno utrostruči???

Sada ćemo pojasniti najelementarnije i najkrupnije razlike izmedju obrazovanja fizioteraputa i masera.

Da bi ste radili terapeutsku masažu, potrebno je da odete u neki salon za obuku masera gde ćete za 2-3h prodavanja magle, dobiti sertifikat da ste postali ( kurs) maser terapetuske masaže ili licencirani maser ili sertifikovani maser terapetuske masaže ili manuelni terapeut terapeutske masaže.

Šta to znači ? Niko ne zna. Niko ne zna ni da li se kaže terapetuska masaža ili terapeutske masaže.

ŠTA SU TO  „terapeutske“ masaže?

Terapetske masaže su obično prodavanje magle. Klasična relaks  masaža koja se radi dublje gde su ubačene „neke“ tehnike da bi se razlikovala od relaks masaže, kako bi neupućenim budućim maserima mogla da se proda kao drugačija masaža od one koju je već platio da završi. Uz to mu se ispriča bajka kako će on moći da leči bolove u ledjima, vratu , kukovima …

KOJI SU NAJČEŠĆI UZROCI BOLOVA U LEDJIMA, VRATU, KUKOVIMA, RAMENIMA?

Pa… ima ih preko 300 . Toliko često znaju biti kompleksni i izmešani da zbunjuju i lekare specijaliste ( fizijatre, neurologe, ortopede, radiologe ) a ne nekog vikend kurs masera.

Taj bol koji vam vikend kurs maser terapetuske masaže može „izlečiti“ možete i samo izlečiti , kao vam on utrljavao neku kremu ili ulje , kao vi sami ili neko vaš , isto je.  Samo je razlika što ćete u prvom slućaju da platite utrljavanje ( da ne kažem terapetusku masažu)  a u drugom ne. Efekat je potpuno isti. Ovde prvenstveno mislim na neke akutne problemčiće koji ponekad i sami od sebe prodju.

TERAPETUSKU MASAŽU PRODAJE IME?

Apsolutno da. Zamislite da se terapeutska masaža zove npr.  izmenjeni relaksvanila relakssoft relaks. Naravno, niko je ne bi uzeo da se „leči“  sa njom, ali pošto se zove terapeutska , aludira na medicinsku struku fizioTERAPEUTA onda nju prodaje ime . Razmislite  takodje da se masaža vulkanskim kamenjem zove , masaža kamenjem sa Čeneja, niko je ne bi uzeo, kao ni ovu izmišljenu  kvazi terapeutsku koja se prodaje nedovoljno informisanim kurs maserima koji žele da glume lekare kao  i nedovoljno informisanim ljudima van medicinske struke koji još uvek nasedaju na priču o lekovitom dejstvu „terapeutske“ masaže naučenoj na vikend kursu.

Imate bolove, vidite reklamu na izlogu ili pročitate na instagramu da neki „licenciratni “ maser radi terapeutske masaže i leči uspešno bolove u donjem delu ledja, kukovima, ramenima … 

Šta to znači u osnovi ? Apsolutno ništa. Tu masažu ćete u jednom salonu za masaže dobiti pod imenom terapeutska, u nekom drugom će vam je naplatiti pod imenom sportska masaža, u nekom trećem salonu pod imenom deep relaks, a u nekom četvrtom kao holistička masaža. Sve nam to govori da ne postoji jasno normirana i definisana uloga kao funkcija realne terapetuske masaže već da je svako od tih vikend kurs masera koji žele da glume fizioterapeute ili lekare zove kako hoće i naplaćuje kako hoće. A u osnovi platite klasičan dublji i jači relaks.

Dakle, upamtite : TERAPETUSKE MASAŽE NE LEČE. TO JE MIT KOJI UGLAVNOM PLAĆATE NOVCEM A NERETKO I SVOJIM ZDRAVLJEM jer kada bi se medicina učila na vikend kursevima a terapetuske ili holističke masaže toliko bile dobre, sve ordinacije bi se zatvorile i svi bi odlazili na vikend kurseve a niko ne bi završavao ozbiljne medicinske akademske studije.

TO JE RUSKU RULET JER PLATITE A ONDA POSLUŽITE NEKOM KAO POLIGON ZA VEŽBANJE. Tu možete doći na kozmetičarske masaže ( relaks, antistres, vulkansko kamenje, sportsku, masaža toplom čokoladom, masaža medom, bamubsom… sve je to u u osnovi RELAKS masaža, sa nekim nijansama kako bi se mogla drugačije naplatiti. To su masaže koje nose najmanje rizika, mada generalno, ne postoji 100 % bezbedna masaža , naročito u Srbiji gde svi sve rade.

RAZLIKA IZMEDJU MASERA I FIZIOTERAPUETA

Da bi ste postali maser, treba da završite neki  vikend kurs od sat vremena nakon čega ćete dobiti sertifikat koji „nešto“ povrdjuje. Sertifikat je samo u tom slučaju komad šarenog papira koja nema nikakvu ni pravnu ni stručnu vrednost. Na tom vikend kursu  učiće vas isti takav vikend kurs maser koji je platio dobru reklamu da bi išli kod njega u „akademiju“ da učite  terapetusku masažu ( čitaj : izmenjeni relaks ) . Ako vas mrzi da idete na kurs, možete  i preko interneta da naučite terapetuske masaže i  dozvolite ljudima da vas zovu maser ili manuelni terapeut ( zvuči moderno, ali ista priča kao i maser ) koji leči ljude.

Da bi ste postali fizioterapuet i radili izmedu ostalih masaža i MEDICINSKE (terapeutske ) masaže, morate posedovati minimum 7 godina aktivnog medicinskog obrazovanja  učeći od najboljih fizijatara, ortopeda, fizioterapeuta , kiropraktičara. Morate fantastično poznavati anatomiju sa fiziologijom, morate poznavati osteologiju, miologiju, neurologiju , rehabilitaciju, kineziterapiju i još par medicinskih nauka . Fizioterapeuti svoja praktična znanja usvajaju na najprestižnijim institutima, kliničkim centrima, raznim odeljenjima od neurologije, ortopedije, hirurgije, dok maseri svoja praktična znanja o „lečenju“ uče uglavnom po kozmetičarskim salonima, salonima za masaže i sl.

 Nadam se da smo vam barem u kratkim crtama pojasnili razliku izmedju terapeutske „masaže“  i medicinskih masaža kao i masera i fizioterapueta.  Medicinske masaže radi medicinski obrazovano lice koje se zove fizioTERAPEUT. To sto postoji tendencija kurs masera da se namerno zbunjuju ljudi koji nisu previše informisani oko stručnih razlika izmedu masera i fizioteraputa ili terapetuskih masaža i medicinskih masaža pa se vikend maseri nazivaju i manuelnim terapeutima, fiziKO  terapeutima, maderoterapeutima, to APSOLUTNO NIKAKVE VEZE NEMA SA FIZIOTERAPEUTIMA  I OZBILJNOM SFEROM LEČENJA.

Fizioterapueti se bave medicinskim problematikom, a maseri, manuelni terapeuti, maderoterapeuti se bave kozemetičkim masažama (relaks masaža,  antistres masaža, masaža vulkanskim kamenjem , masaža toplom čokoladom ili medom ,anticelulit masaža, famozna terapetuska masaža  i sportska masaža).

 Imate puno fizioterapeuta koji se bave maderoteprijom, svim vrstama masaža, ali nemate masera , manuelnih terapeuta i maderoterapeuta koji se bave medicinskom problemtikom. Zašto ? Pojasnili smo u prethodnim pasusima. Dakle, suština je u obrazovanju. Zato je naše geslo:

OBRAZOVANJE    ETIKA   POVERENJE

Vaše zdravlje u vašim rukama. Stop diletantizmu.