Bol u karlici u trudnoći

Bol u karlici u trudnoći - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Bol u karlici najčešće se javlja ulaskom u treće tromesečje trudnoće. Ovaj bol se odnosi na bol u pubičnoj kosti a nastaje pod uticajem hormona relaksina. Levu i desnu stranu pubične kosti spaja hrskavica koja se naziva simfiza i normalan razmak između pubičnih kostiju je oko 5 milimetara. Tokom trudnoće, zbog uticaja hormona, simfiza se razmekšava i postaje fleksibilna a razmak između kostiju se povećava za još dodatnih 2 do 3 milimetra. Na ovaj način karlica se priprema za prolazak bebe kroz kanal. 

Kod nekih žena hormon relaksin se izlučuje u većim količinama što dovodi do većeg razmekšavanja hrskavice. Kao posledica javlja se veća opuštenost ligamenata oko publičnih kostiju i to dovodi do stvaranja većeg razmaka od uobičajenog, čime se karlica destabilizuje. Ukoliko je razmak veći od jednog centimetra govorimo o dijestazi pubične simfize.

Najčešći simptomi dijestaze pubične simfize

Simptomi bola u karlici zavisiće od stepena dijestaze pubične simfize, odnosno od veličine razmaka između pubičnih kostiju u karlici. U najčešće simptome spadaju:

 • Bol u prednjem delu karlice, koji se najčešće javlja početkom trećeg tromesečja i traje neposredno nakon porođaja
 • Bol se intenzivira prilikom pritiska na bolnu regiju
 • Bol može da se širi ka kukovima, preponama i donjem delu stomaka
 • Moguće je osetiti i čuti pucketanje u karličnoj regiji
 • Bol može da se intenzivira tokom hodanja i podizanja nogu i
 • Kod izrazito velikih dijastaza trudnice imaju „pačiji“ hod.

Uzroci dijastaze simfize

Pekomerno lučenje hormona reklaksina u trudnoći smatra se glavnim uzročnikom za pojavu dijastaze pubične simfize. Iako se ne znaju tačni uzroci koji dovode do dijastaze simfize, smatra se da pored relaksina, na ovu pojavu utiču i stanje kukova i karlice kod trudnice pre začeća. Takođe, veličina i položaj bebe mogu dodatno uticati na povećanje dijastaze.

Dijagnoza i lečenje pubične simfize

Žene se u trudnoći susretnu sa različitim bolovima, žiganjima, otocima i ostalim promenama koje uzrokuju promene u radu hormona ali i razvoj i rast bebe u stomaku. U predelu donjeg stomaka, karlice i prepona mogu se manifestovati različiti bolovi različitog intenziteta. Međutim, bol u karlici uzrokovan dijastazom je prilično intenzivan i neprijatan, pa se vrlo lako može iz uzete anamneze zaključiti da se radi o dijastazi pubične simfize. Ukoliko se radi o ozbiljnijoj dijastazi, njeno postojanje može se dijagnostifikovati i rendgenskim pregledom karlice.

Za lečenje bola u karlici ne postoji ustaljena terapija, naročito zbog prirode stanja u kom se trudnica nalazi, gde se ne preporučuje upotreba medikamenata osim u baš nužnim situacijama. Ukoliko su bolovi izrazito jaki, lekar ginekolog može prepisati tablete za umirenje bolova. Najčešća preporuka je mirovanje i nošenje pojaseva za pridržavanje stomaka i smanjenje opterećenja na karlicu.

Pored mirovanja i nošenja pojasa, a u zavisnosti od veličine dijastaze, ginekolog trudnici može prepisati i fizikalnu terapiju. U slučajevima kada je dijastaza veća od četiri centimetra, lečenje je moguće jedino operativnim putem.

Iako ne postoji konkretan lek za dijastazu, važno je istaći da sama dijastaza ne mora uticati na tok porođaja i da žene sa dijastazom rode zdravu decu i imaju normalan porođaj, a bol u karlici nakon porođaja prolazi sam od sebe.

Zbog izrazito neprijatnog bola i nepostojanja adekvatne terapije kojom bi se rešio problem sa dijestazom u trudnoći, trudnicama se savetuje da se pridržavaju sledećih aktivnosti i rutina:

 1. Česti odmori
 2. Nošenje pojasa
 3. Tokom ležanja i spavanja između kolena postaviti jastuk koji će napraviti razmak između kolena
 4. Ne držati noge nikada prekrštene, jer se tako smanjuje protok prvi i protok limfe
 5. Kada god ste u prilici sedite
 6. Pokušajte da većinu aktivnosti (one koje mogu naravno) radite dok sedite jer ćete tako smanjiti opterećenje na karlicu
 7. Ne nosite teške predmete i ne gurajte teške stvari

Iako se bol u karlici najčešće javlja u trećem tromešečju, kod nekih trudnica može da se pojavi i oko 20te nedelje. Smatra se da će žene koje su imale problema sa bolovima u karlici u prvoj trudnoći, taj bol iskusiti i u narednoj trudnoći, s mogućnošću da se bolovi pojave u ranijim fazama trudnoće. Olaškavajuća okolnost je činjenica da će bolovi u karlici prestati nekoliko nedelja nakon porođaja kada će se i vaše telo vratiti u normalno funkcionisanje.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled