Bol u ledjima u trudnoći

Bol u ledjima u trudnoći - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Bolovi u leđima u trudnoći uglavnom su česta pojava, koju uslovljava više faktora. Zbog uticaja hormona, pogotovu relaksina, dolazi do opuštanja ligamenata i zglobova u celom telu, sa ciljem da beba što lakše izadje, a to može usloviti pojavu bola u leđima. Pored toga, tokom rasta bebe u stomaku, dolazi do promene položaja tela, kičma se savija ka unutra, stomak se povećava, dolazi do većeg pritiska i opterećenja leđa što može uzrokovati određene bolove.

Bolovima u leđima mogu početi još u prvom tromesečju, ali najčešće se pojavljuju od petog meseca trudnoće, kada žena počinje da dobija na težini, čime se kičma dodatno opterećuje. Bolovi mogu da se pojave u bilo kom delu kičme. Najviše se osećaju u cervikalnoj ( vratnoj ) i lumbalnoj kičmi.

Na bol u vratu najčešće utiče uvaćenje grudi, koje je neminovna promena u trudnoći jer se tako grudi spremaju za funkciju dojenja. Bolovi u vratu praćeni su zatezanjem mišića koji se pružaju od grudi ka ramenima.

Bolovi u leđima su najćešći u gornjem delu (između lopatica i u donjem lumbalnom delu. Bolovi u leđima su urzokovani brojnim faktorima, a promene koje se događaju tokom trudnoće i uticaj hormona su ključni.

Najčešći faktori koji uzrokuju bol u leđima su:

 • Povećanje težine u trunoći
 • Slabljenje stomačnih mišića, zbog rasta stomaka
 • Opuštanje ligamenata i zglobova
 • Pritisak materice na ligamente nogu
 • Ranija oboljenja i problemi sa kičmom (išijas, diskus hernija itd.)
 • Životni stil i navike trudnice pre trudnoće i tokom trudnoće

Neće svaka trudnica imati iste uzroke bola u leđima isto kao što ni doživljaj bola neće biti isti kod svake žene. Postoji nekoliko metoda kojih svaka trudnica može da se pridržava da bi izbegla ili umanjila bolove u leđima.

 • Vodite računa da uvek imate prvilno držanje tela
 • Izbegavajte dugo stajanje ali i dugo sedenje, kod sedenja, uvek stavite jastuk iza leđa
 • Hodanje i umerene šetnje su preporučljive ali vodite računa o obući da bude udobna i da ne osetite optrećenje na kičmi
 •  Tokom spavanja, trudite se da spavate na levom boku, jer ćete tako omogućiti bolju cirkulaciju. Noge savijte blago u kolenima i stavite manji jastuk između kolena da rasteretite leđa i karlicu.
 • Izbegavajte podizanje i guranje teških predmeta.

Pored ovih preventivnih mera, svakoj trudnici se preporučuje da bude aktivna i da radi vežbe koje se preporučuju u trudnoći. Svakako pre vežbanja je najbolje da konsultujete svog lekara, da vas posavetuje koje vežbe su najbolje za vas i vašu trudnoću.

Pored vežbanja, ako je to moguće zbog ograničenog vremena ili nekih drugih faktora kao i zdravih navika, na bolove u leđima blagotvorno deluju i posebne  masaže za trudnice koje smeju obavaljvati isključvio FIZIOTERAPEUTI . Kod mašaza u trudnoći je najvažnije da ih obavljaju lica sa medicinskim obrazovanjem, koja imaju iskustva u radu sa trudnicama. Trudnicama se preporučuju kombinacija medicinskih masaža sa relaks masažom za trudnice, međutim treba voditi računa o opštem stanju trudnice, intenzitetu bola u leđima, lokaciji bola itd. Zato je najbolje da vam masaže rade obučeni fizioterapeuti koji dobro poznaju anatomiju tela ali i sve fiziološke procese koji prate trudnoću.

Masaža je vrlo korisna tokom trudnoće, jer ublažava bolove, umiruje oticanje i generalno utiče pozitivno na telo i psihu trudnice, a to sve će vam potvrditi i vaš ginekolog. Kod žena koje su pre trudnoće imale problema sa bolovima u leđima ili imaju neko oboljenje poput diskus hernije ili išijasa, masaža će u dobroj meri pomoći u olakšavanju bolova.

MASAŽE ZA TRDUNICE, spadaju u kategoriju rizičnih masaža i smeju vam je izvoditi isključivo STRUKOVNI ILI DIPLOMIRANI FIZIOTERAPEUTI.  Nažalost po Novom Sadu to nudi i radi bukvaLno ko stigne ( frizerke, maserke sa raznim vikend kursevima, krojačice… ), tako da vodite računa kome vlastito zdravlje i zdravlje vaše babe stavljate u ruke.

Vežbe za trudnice, pilates, plivanje takođe utiču pozitivno na umanjenje bolova u leđima. Tople kupke, obloge ili stavljanje termofora na bolno mesto takođe mogu umanjiti bolove.

Kada se pojavi bol u leđima i ukoliko taj bol traje, bez obzira na njegov intenzitet, važno je da kontaktirate svog lekara. Kada lekar utvrdi da je bol uzrokovan nekim od navedenih faktora, posavetujte se sa lekarom oko mera koje ćete primeniti za umanjenje bola.

Trudnoća je zaista posebno stanje, zato je najvažnije da slušate svoje telo i znake koje vam šalje. Nemojte zanemarivati bolove, naročito ako su jaki i intenzivni. Nekada bolovi u leđima mogu biti pokazatelj nekog problema u trudnoći. Sa druge strane, bol u leđima, naročito u trećem tromeseču, može biti pokazatelj prevremenog porođaja. Početak porođaja je individualan od žene do žene, ali obično prve kontrakcije koje upućuju na početak porođaja kreću sa bolovima u predelu donjeg dela leđa.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled