Bol u stidnoj kosti u trudnoći

Bol u stidnoj kosti u trudnoći - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Trudnoća je stanje koje svaka žena doživi individualno, što znači da neće svaka trudnica osetiti iste simptome niti će porođaj kod svake od njih biti isti. Trudnoća uzrokuje velike promene, neke od njih su prijatne, neke manje prijatne dok su neke promene sasvim neprijatne.

Jedna od neprijatnih promena koje mogu da se dogode u trudnoći je bol u karlici, odnosno u predelu stidne (pubične) kosti. Taj bol uzrokovan je radom hormona relaksina, koji je zadužen za opuštanje i razmekšavanje ligamenata i zglobova čime se telo i karlica pripremaju za porođaj. Bol u pubičnoj kosti može da se javi vrlo rano, već oko 20te nedelje, ali najčešće se javlja u poslednjem tromesečju.

Pubične kosti se nalaze iznad spoljnih polnih organa i povezane su hrskavicom koja se naziva simfiza. U normalnom stanju razmak između pubičnih kostiju je oko pet milimetara, pod uticajem relaksina, taj razmak se povećava za još neka dva do tri milimetra i na taj način karlica se priprema za prolazak bebe. Kod žena kod kojih relaksin radi više od uobičajenog, simfiza se razdvaja više od predviđenog i to izaziva neprijatne bolove kod trudnica.

Neke trudnice imaju blaže bolove u predelu karlice koji su naročito osetljivi na dodir, dok je kod nekih žena taj bol toliko izražen i jak, da se događa da im totalno onesposobi kretanje, pa moraju da se koriste štakama. Kod žena kod kojih postoji disfunkcija simfize, karakterističan je gegajući hod, jer razmak između pubičnih kostiju destabilizuje karlicu i time onemogućava stabilan hod.

Simptomi koji ukazuju na postojanje disfunkcije simfize su: bolovi u prednjem delu karlice; bol može da se intenzivira prilikom palpacije; izraženiji je tokom hodanja; moguća refleksija bola u kukove, donji deo stomaka, donji deo leđa i u prepone; patkasti hod; bol može da se poveća usled kašljanja i kijanja.

Ne zna se tačan uzrok koji dovodi do pojave bola u stidnoj kosti. Prekomeran rad hormona relaksina dovodi do većeg razmekšavanja ligamenata od uobičajenog, ali šta uzrokuje disfunkciju simfize, još uvek nije precizno utvrđeno. Smatra se da povećanje kilaže i položaj bebe mogu usloviti ovaj problem ali i neka prethodna oštećenja karlice.

Ima li leka?

S obzirom da se ne zna pravi uzrok za nastanak bola u pubičnoj kosti, na žalost ne postoji ni adekvatan lek. Kada osetite bol u predelu karlice, najbolje je da se javite lekaru, da bi on ustanovio o kakvom bolu se radi. A kada lekar utvrdi da je reč o disfunkciji simfize, ono što može da vam preporuči jeste mirovanje i u slučaju jakih bolova, preporučuju se lekovi za ublažavanje bola.

Ukoliko je bol prisutan u jednoj trudnoći, on će vrlo verovatno biti prisutan i u svakoj narednoj, sa tendencijom da se pojavi ranije nego u prethodnoj.

Kod teških disfunkcija simfize, kada je razmak veći od četiri centimetra, radi se operacija pubične kosti čime se rešava nastali problem.

Smirite se

Bol u stidnoj kosti jeste neprijatan i nekada veoma jak, ali nema nikakve posledice ni po majku ni po bebu. Zato se kod ovog bola najviše savetuje mirovanje. Prilikom kretanja, ustajanja i pravljenja bilo kakvog pokreta karlicom i nogama, držite noge spojene u kolenima koliko je to moguće i pravite male korake.  Bol će se povući nekoliko nedelja nakon porođaja kada se svi hormoni stabilizuju.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled