Edemi otoci u trudnoći

Edemi otoci u trudnoći - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Edemi (otoci) u trudnoći su česta i normalna pojava kod većine trudnica a karakteriše ih oticanje zglobova nogu i ruku, oticanje prstiju na rukama i oticanje stopala. Skoro svaka trudnica barem jednom tokom trudnoće se susretne sa neprijatnim oticanjem ekstremiteta, a  najčešće, oticanje se javlja u trećem tromesečju. Do oticanja dolazi usled velikog pritiska na vene u nogama ali i zbog pritiska bebe na vene u perponama. Na pojavu edema dodatno utiču povećana kilaža i zadržavanje vode u organizmu.

Kao što smo rekli, na oticanje ekstremiteta najčešće utiče prekomerna težina i zadržavanje vode u organizmu, ali to nisu jedini uzroci. Pored ovih uzroka, na edeme u trudnoći utiču:

  • Pušenje tokom trudnoće
  • Prekomerno unošenje soli u organizam
  • Konzumiranje gaziranih napitaka
  • Prekomerno stajanje
  • Prekomerno sedenje i ležanje u istom položaju
  • Slaba cirkulacija
  • Neudobna obuća
  • Povišen krvni pritisak

Ukoliko trudnica ima probleme sa oticanjem zglobova, preporučuje se da se pridržava pravila ishrane jer njime može da umanji otoke. Naročito je važno da pije dosta vode, minimum osam čaša dnevno. Pored unošenja tečnosti, važno je unositi i dovoljne količine proteina, jer smanjen nivo proteina u krvi dovodi do edema takođe.

Ukoliko trudnica ima problema sa krvnim pritiskom, to je već razlog da se konsultuje sa lekarom. Povišen krvni pritisak u trudnoći može biti opasan i važno je kontrolisati ga. Lekar će trudnici prepisati odgovarajuću terapiju kojom će regulisati pritisak, a pored terapije važno je korigovati i ishranu, što će svakako pomoći i kod ublažavanja otoka.

Otoci su najčešći u nogama, a mogu biti praćeni i bolovima i grčevima. Ukoliko su bolovi nepodnošljivi, najbolje je konsultovati lekara. Oticanje je najizraženije pred kraj dana, kada i bolovi mogu biti pojačani, a smanjuju se ujutru, odnosno nakon spavanja, kada se telo odmaralo a noge nisu bile izložene naporu.

Trudnoća je stanje koje prate značajne hormonalne promene koje utiču i na ponašanje i raspoloženje trudnice, a oticanje može biti jedna od posledica hormonalnih promena. Da bi trudnoća protekla bez većih poteškoća, najbolje je pridržavati se nekih sitnih pravila, koja će značajno uticati na tok trudnoće.

Veoma je važno nositi udobnu obuću i odeću. Izbegavati tesnu garderobu ili neudobnu obuću jer mogu smanjiti cirkulaciju i pojačati otoke i bolove. Lagane šetnje i istezanje mogu dodatno olakšati probleme sa oticanjem. Umerena aktivnost je preporučljiva tokom cele trudnoće, ali ako niste bili aktivni pre trudnoće onda je najbolje konsultovati lekara za savet.

Umerena i raznovrsna ishrana, sa izbegavanjem pržene, slane i konzervirane hrane, uticaće na vaše telo blagotvorno jer ćete zdravom ishranom obezbediti vašem telu potrebne nutriente. Izbegavanje gaziranih napitaka, unošenje dovoljne količine čiste vode, obezbediće vašem telu potrebnu količinu tečnosti i omogućiti mu normalno funkionisanje. Masaža ekstremiteta je veoma korisna tokom trudnoće. Otečeni zglobovi se tokom masaže opuštaju i poboljšava se cirkulacija kroz njih što dovodi do smanjenja otoka.

Ukoliko se pridržavate ovih nekoliko saveta oko ishrane i aktivnosti tokom trudnoće, značajno ćete smanjiti faktore koji mogu dovesti do oticanja ekstremiteta i time ćete se sačuvati od neprijatnog oticanja i  bola.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled