Glavobolje nakon porodjaja spinalnom anestezijom

Glavobolje nakon porodjaja spinalnom anestezijom - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Porođaj carskim rezom se nekada ranije radio u totalnoj (opštoj anesteziji), dok se danas ovaj vid porođaja obavlja u spinalnoj anesteziji. Sa druge strane, prirodni porođaj može da se obavlja u epiduralnoj anestreziji koja za cilj ima smanjenje bolova tokom samog rađanja deteta. Nekada se može dogoditi da porodilja nakon završenog porođaja u spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji oseti glavobolju, koja može trajati do deset dana nakon porođaja.

Šta izaziva glavobolju?

Spinalna anestezija se daje trudnicama da bi obezbolila regiju i omogućila nesmetan carski rez. Taj postupak se izvodi tako što se anestetik ubrizgava tankom iglom u spinalni otvor koji je ispunjen likvorom. Igla prodire kroz čvrstu membranu (duru) koja obavija kičmenu moždinu, a anestetik deluje na nerve kičmene moždine koji stopiraju prenošenje impulsa o utisku bola u mozak. Ovaj postupak nekada može izazvati glavobolju kod porodilja, ali nije uslovno da će se to dogoditi kod svake žene.

Davanje epiduralne anestezije je znatno složenije i specifičnije od spinalne anestezije pa su i posledice davanja ovog anestetika znato manje, samim tim i glavobolje uzrokovane epiduralnom anestezijom su procentualno manje. Nakon epiduralne anestezije, glavobolja se može javiti ukoliko se prilikom postavljanja katetera u epiduralni prostor (prostor ispred kičmene dure), iglom probuši membrana (dura) i napravi otvor u njoj.

I kod jednog i kod drugog oblika anestezije, glavobolja će trajati od sedam do deset dana, a pacijentice je najčešće opisuju kao tešku migrenu koja se pogoršava prilikom hodanja i ustajanja. Bolovi se najčešće manifestuju u čeonom i potiljačnom delu glave. Bol je nešto manje intenzivan kada porodilja leži, ali se pogoršava tokom naprezanja, naginjanja, sedenja. Pored glavobolje, bol može da se pojavi i u vratnom delu, praćen osećajem mučnine i preosetljivosti na dnevnu svetlost.

Ukoliko nakon porođaja osetite glavobolje, prijavite ih nadležnom lekaru koji će obavestiti anesteziologa o vašem stanju. Ukoliko anesteziolog utvrdi da su glavobolje uzrokovane anestezijom predložiće vam da ostanete u bolnici dok bolovi ne prođu.

U slučaju da glavobolje nisu intenzivne i na vaše insistiranje odete kući, bilo bi dobro da imate nekoga uz vas ko će vam pomagati oko bebe i biti uz vas dok glavobolja ne prođe.

Kako se mogu osloboditi glavobolje?

Kod lečenja ove vrste glavobolje predlaže se mirovanje i konzumiranje velike količine tečnosti. Smatra se da su čaj i kafa u većim količinama naročito efikasne u otklanjanju bolova. Pored mirovanja i unošenja tečnosti preporučuje se i konzumiranje lekova koji će umanjiti bolove. Vodite računa koje lekove koristite, ukoliko dojite preporučuje se paracetamol. Fizikalna terapija se pokazala delotvornom kod otklanjanja bola. Najčešće se primenjuju terapija ultrazvukom, magnetna terapija kao i sve druge metode koje se mogu primenjivati tokom dojenja.

Ukoliko glavobolja ne prođe ni nakon ležanja, lekova i hidriranja, javite se vašem anesteziologu. On će vam u tom slučaju predložiti da vam uradi tzv. epiduralnu krvnu zakrpu.

Šta je epiduralna “krvna zakrpa”?

U pitanju je zahvat sličan davanju epiduralne anestezije. Kod „krvne zakrpe“ tankom iglom se ulazi u epiduralni prostor, ali se umesto postavljanja katetera i ubrizgavanja anestetika, ubrizgava mala količina vaše krvi. Krv se uzima iz vaše vene na ruci nakon čega se ubrizgava u epiduralni prostor. Nakon ubrizgavanja krvi igla se vadi i zahvat je time završen. Dužina trajanja ove intervencije je oko pola sata.

Ubrizgavanjem krvi u epiduralni prostor, doći će do kolagulacije ćime će se zatvoriti nastali otvor na membrani. Epiduralna krvna zakrpa se pokazala kao najefikasnija metoda za regulisanje postspinalne glavobolje.

Pojava komplikacija ili nekih nus efekata kod ove metode skoro da ne postoje. Moguća je pojava lokalnog bola na mestu uboda igle u leđa, ali taj bol će prestati za par dana. Nakon intervencije, važno je ostati u vodoravnom položaju jedan do dva sata, nakon čega možete normalno ustati, jesti i piti.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled