Kiropraktika

Kiropraktika - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Većina pacijentkinja ima negativnu asocijaciju na reč KIROPRAKTIKA ili se zgražava na sam pomen da bi kičma ili neki drugi zglobovi mogli da „krckaju“ prilikom intervencije  fizioteraputa / kiropraktičara.

Deo te loše asocijacije najviše dolazi iz straha  da pacijent ne ostane invalid za vreme intervencije kirpraktičara pogotovu u regiji vratne (cervikalne) kičme.

Kiropraktika je fizičko–maneulena procedura repozicioniranja zglobova, kako kičmenih tako i drugih . Terapeut fiksira blok, da ga odredjenim polugama ukloni a na taj način otklanja i neurološki blok pa se tom delu tela gde je inervacija bila blokirana da mogućnost da proces lečenja započne prirodno.

Ishod tretmana zavisi najviše od kirpraktičara, tj. njegovog znanja i iskustva kao i saradnje pacijenta. Jer ako se pacijentu savetuju zaštitni položaji kojih se ne pridržava nakon tretmana, bol će se opet vratiti iz istog razloga. Namenjena je svim uzrastima, s tim što mi ne tretiramo bebe. Cilj je neutralisanje pritiska na nerve otklanjanjem subloksacija u svrhu normalnog kretanja nervnih impulsa i nadražaja.

Ako se malo vratimo u srpsku istoriju, shvatićemo da kiropraktika (hiropraktika) i nije nešto što je došlo nama iz Engleske, već je ranije u svakom većem srpskom selu postojao po neki deka koji se bavio nameštanjem kičme i kostiju, generalno. Narod ih je prozvao šaljivo, KOSTOLOMCI bez obzira što oni ne lome kosti već ih nameštaju. To je kiropraktika u osnovi.

Naravno, kako se nauka razvijala, tako se i kiropraktika usavršavala i dopunjavala kako u dijagnostici tako i u lečenju. Obično se koristi kod akutnog bola i u nekim slučajevima trenutno otpušta bol ali i kao takva nije svemoguća čak ni približno koliko čitate o njoj na raznim forumima ili sajtovima.  Posebnu opasnost predstavljaju osobe koje su završile neke najjednostavnije i najjeftinije kurseve kiropraktike (ili Jumeiha) pa se oni predstavljaju kao kiropraktičari i nude „lečenje“ za izvesnu sumu novca. Kiropraktika se ne uči na kursevima.

Kiropraktika nije jedini način lečenja vaših problema, koliko god da vas neko ubedjuje u tome tako da ako imate odredjnih strahova vezanih za „krckanje“, odaberite  drugi način lečenja, takodje bezbolonog kao što je fizikalna terapija, klinička kineziterapija …

UVEK TREBA IMATI NA UMU DA JE KIROPRAKTIKA ČESTO SAMO PRVI KORAK U LEČNJU, TAMO GDE MOŽE DA POMOGNE, A DA SVAKAKO UZ NJU ČESTO IDE I SPINALNA DEKOMPRESIJA, FIZIKALNE TERAPIJE, KLINIČKA KINEZITERAPIJA.

Kod komplikovanijih stanja, neophodno je uraditi RTG ili snimak MR-a. Uvek je doborošlo mišljenje nekog lekara specijaliste  ( fizijatra, ortpeda, neurologa ).

Kada je zabrenjena kiropraktika?

U slučajevima  kod pacijenata koji se leče od osteoporoze, pacijenti koji su zadnje 3 godine imali operacija na srcu, želudcu ili plućima, maligni tumori.