Lordoza

Lordoza - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Lordoza je deformitet kičme, koji karakteriše naglašeno zakrivljenje lumbalnog dela kičme ka napred i opušteni stomačni mišići. Lordozu kičme najčešće prati i deformitet stopala i kolena što dovodi karlicu i noge u nepravilan položaj.

Iako je lumbalna lordoza znatno češća pojava, pored ovog tipa, postoji i cervikalna lordoza ili lordoza vrata. Lordoza vratnog dela kičme razvija se u prvoj godini života čoveka i normalna je fiziološka pojava koja ima nekoliko bitnih uloga u razvoju deteta. Međutim, problem je kod ispravljene lordoze vrata koja dovodi do pojave bola i ukočenosti vrata. Normalno je da vratni deo kičme bude zakrivljen unazad pod uglom od 30 d 40 stepeni, ukoliko je ta zakrivljenost manja od prirodne zakrivljenosti, govorimo o ispravljenoj lordozi vrata koja treba da se leči.

Lordoza je deformitet koji može da pogodi bilo koji uzrast i oba pola podjednako. Može da se razvija sa starošću ali jako je česta kod dece i trudnica.

Lordoza kod dece

Na razvoj lordoze kod dece može uticati nekoliko faktora ali često se ona pojavljuje bez nekog očiglednog uzroka. Kod dece predškolskog uzrasta ne može da se razvije neki deformitet kičme već je reč samo o lošem držanju tela. Lordoza kičme se češće javlja kod gojazne dece, mada nije pravilo, jer može da se sretne i kod izrazito mršave dece, a obično se javlja kao posledica slabih kukova. Deformiteti lumbalnog dela kičme kod dece obično nestaje spontano kada deca odrastu, ali ako se na vreme ne koriguje loše držanje, ti deformiteti mogu izazvati niz problema u zrelom dobu osobe.

Lordozu kod dece mogu izazvati i određena oboljenja koja su vezana za nerve i mišiće dece. Reč je o retkim oboljenjima u koja spadaju:

 • Cerebralna paraliza;
 • Mišićna distrofija;
 • Spinalna mišićna atrofija;
 • Mijelomanigokela;
 • Artrogripoza.

Lordoza kod trudnica

Lordoza kod trudnica je deformitet koji nastaje tokom trudnoće a prestaje nakon porođaja. Lumbalni deo kičme se krivi i na taj način se kičma prilagođava stomaku koji raste. Ove promene dovode do nastanka bola u lumbalnom delu, koji takođe prolazi nakon porođaja.

Dijagnoza lordoze

Lordoza kičme najlakše može da se utvrdi vizuelno. Pacijent treba da se sagne ka napred, ako se fiziološka lordoza ispravi, znači da pacijent nema problem sa deformitetom. Ukoliko se prilikom savijanja zakrivljenje i dalje zadržava, znači da postoji izvesni deformitet. Tokom ovog pregleda, lekar utrvđuje da li postoji deformitet, kakva je pokretljivost kičme, da li postoje još neke anomalije itd.

Nakon razgovora sa pacijentom i uzimanja anamneze, ukoliko se utvrdi postojanje lordoze, lekar pacijenta upućuje na rendgenski pregled, prilikom kojeg se utrvđuje tačno stepen zakrivljenosti. Na osnovu rezultata pregleda, pacijentu se prepisuje adekvatna terapija.

Kako se leče cervikalna i lumbalna lordoza?

U zavisnosti od stepena zakrivljenosti i ostalih simptoma lordoze, kao i od uzrasta i opšteg stanja pacijenta zavisiće terapija i način lečenja deformiteta.

Lečenje lordoze može da obuhvati sledeće:

 • Lekovi za smanjenje bola i otečenosti;
 • Fizikalna terapija – Podrazumeva vežbe za jačanje mišića i popravljanje fleksibilnosti kičme;
 • Nošenje proteza – kod cervikalne lordoze preporuka je nošenje okovratnika za imobilizaciju vrata, dok se kod lordoze lumbalnog dela preporučuju proteze za torakalni deo kičme;
 • Operacija – operacija se razmatra kao opcija ukoliko ne pomažu ostale metode lečenja;
 • Vežbe – vežbe istezanja i jačanja mišića, joga.

Uz neku od navedenih terapija, pacijentu se preporučuje ležanje na stomaku sa jastukom postvljenim ispod stomaka i ležanje na leđima dok su noge savijene u kolenima i privučene ka grudima. Ukoliko osoba ima probleme sa viškom kilograma, oni dodatno opterećuju kičmu pa se savetuje mršavljenje.

Koje vežbe su efikasne kod lečenja lordoze?

Vežbe koje umanjuju bolove i smanjuju opterećenje kičme, preporučuju se za lečenje lordoze. Naročito efikasnim su se pokazale vežbe istezanja jer utiču na fleksibilnost kičme i smanjuju bolove u vratu i krstima.

Primeri vežbi:

 1. Vežbe za istezanje lumbalnog dela kičme:

Lezite leđima na pod i savijte noge u kolenima i privucite ih ka grudima. Rukama obgrlite kolena i povucite ih koliko da osećate prijatno istezanje zadnjeg dela kičme. Ostanite u tom položaju 30 do 60 sekundi.

 • Vežba za istezanje kukova:

Stanite uspravno, koleno jedne noge savijte pozadi i uhvatite članak rukom. Nogu povucite ka sebi i nagnite se ka napred. Zadržite se u tom položaju oko 20 sekundi. Vežbu ponovite i sa drugom nogom. Vodite računa da prilikom savijanja održite ravnotežu da se ne biste povredili.

 • Trbušnjaci:

Dok ležite na leđima, stavite ruke ispod glave i lagano podižite torzo. Vodite računa da ne vučete telo glavom i vratom, već da se podižete mišićima stomaka. Vežbu ponovite minimum 10 puta.

 • Vežba most:

Lezite na pod okrenuti leđima, savijte noge u kolenima pod uglom od 90 stepeni. Sastavljenih butina podižite kukove koliko god možete. Zadržite se u ovom položaju 10 do 20 sekundi.

Koja je razlika između lordoze, kifoze i skolioze?

Kičma u normalnom stanju ima tri fiziološka zakrivljenja koja omogućavaju kičmi ali i celom telu da lakše apsorbuje pritiske i da bude fleksibilna. Kada su zakrivljenja kičme veća od normalne fiziološke zakrivljenosti dolazi do nekog od deformiteta kičme. Najčešći poremećaji zakrivljenosti kičme su kifoza, skolioza i lordoza. Ova tri deformiteta razlikuju se po tome u kom delu kičme se javljaju i od simptoma koji ih prate.

Da li imam kifozu?

Kifoza predstavlja deformitet kičme koji zahvata torakalni (grudni) deo kičme i karakterističan je po pogrbljenosti u gornjem delu kičme. Fiziološka zakrivljenost grudnog dela kičme je između 20 i 50 stepeni, a sve preko toga predstavlja abnormalnu zakrivljenost. Kod kifoze ramena su savijena ka napred i osoba ima skroz pogrbljeno držanje. Uzroci za nastanak kifoze mogu biti degeneracija diskusa, urođene anomalije, osteoporoza, karcinomi, a naročito radioterapija koja dovodi do propadanja kostiju. Osobe koje pate od kifoze, osećaju veći zamor usled dužeg sedenja i stajanja, bolove i ukočenost u leđima.

Da li imam skoliozu?

Skolioza je deformitet kičme pri kojem dolazi do rotacije kičmenog stuba. U zavisnosti od tipa skolioze, kičma može imati zakrivljenost u obliku slova S ili slova C. Kod osoba koje pate od skolioze, jedna strana tela je izraženija, jedna plećka je  izbačenija pa deluje kao da imaju grbu na leđima, jedno rame je spuštenije, jedan kuk je viši od drugog itd. Kao i kod drugih deformiteta kičme osobe sa skoliozom osećaju bol u leđima, ukočenost i zamor.

Prognoza kod lordoze

Osobe koje imaju problem sa lordozom ne susreću se sa nekim većim problemima, ali ukoliko se lordoza ne leči i ne tretira adekvatno može izazvati dugoročne probleme sa nogama, kukovima, kičmom i unutrašnjim organima.

Kako sprečiti lordozu?

Najbolja prevencija za nastanak lordoze je u vežbama koje će omogućiti da se održava pravilan položaj kičme. To su vežbe za jačanje mišića leđa, vrata, ramena i stomačnih mišića. Takođe, tu spadaju vežbe za istezanje, joga je veoma korisna za prevenciju lordoze. Pred vežbanja, važno je biti aktivan, dozirati i sedenje ali i stajanje jer ni jedno ni drugo u dužim intervalima nije dobo za kičmu. Voditi računa o kilogramima, jer preterana gojaznost takođe pogoršava stanje sa lordozom. 

Kada posetiti lekara?

Lekaru se treba javiti kada primetite da se zakrivljenost u donjem delu leđa povećala, te da se prilikom naginjanja napred taj deo kičme ne izravnava. Ukoliko osećate neke od simptoma poput bola ili ukočenosti, onda je sigurno vreme da posetite lekara.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled