Prirodni porođaj ili carski rez: prednosti i rizici

Prirodni porođaj ili carski rez: prednosti i rizici - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Kada je porođaj u pitanju, svaka trudnica se susretne sa nedoumicom da li je bolji prirodni porođaj ili carski rez. Lekari ginekolozi ženama koje imaju urednu trudnoću uvek savetuju prirodni porođaj. Carski rez se primenjuje u slučajevima rizičnih trudnoća ili onda kada se prirodni porođaj zakomplikuje.

Međutim, poslednjih decenija, žene se često odlučuju na carski rez, da bi izblegle bolove koje prati prirodni porođaj i da bi izbegle moguće posledice prirodnog porođaja (pucanje međice, epiziotomija itd.).

Trendovi su različiti kako u svetu tako i kod nas. U Velikoj Britaniji stručnjaci smatraju da bi pravilo da je prirodni porođaj glavni način dolaska bebe na svet, trebao da se promeni i da se ženama ostavi pravo da daju saglasnost kako za carski rez tako i za prirodni porođaj.

U Sjedinjenim Američkim Državama, carski rez se smatra operacijom, te u skladu sa tim, žene imaju pravo da odbiju carski rez, osim u slučajevima kada je to jedini siguran način porođaja.

Prirodni porođaj ima svoje rizike, koji se najčešće odnose na eventualne povrede bebe tokom izlaska iz vaginalnog kanala, zatim povrede poput pucanja vagine, krvarenje, slabljenje mišića kraličnog dna. Sa druge strane, carski rez je operativni zahvat koji ima sve rizike kao i bilo koja druga operacija. Podrazumeva davanje anestezije, operativni rez i postoperativni oporavak, koji je znatno duži nego oporavak od prirodnog porođaja.

“Vaganje” dokaza

Postoje različite teorije i argumenti za i protiv carskog reza i za i protiv prirodnog porođaja. Carski rez je postao pravo izbora savremene moderne žene, jer se smatra da svaka žena ima pravo da odlučuje o svom telu i načinu kako želi da rodi svoje dete.

Najvažnija stvar kod donošenja odluke o načinu na koji želite da rodite svoje dete, jeste da se dobro informišete o oba načina porođaja kao i o eventualnim rizicima ali i o postporođajnom oporavku.

Lekari smatraju da carski rez treba da se primenjuje u situacijama kada majka ne može prirodnim putem da rodi svoje dete, zbog karakteristika trudnoće (višeplodne trudnoće), zbog veličine bebe, nekog deformiteta karlice itd. Carski rez se i radi da bi se samanjili rizici porođaja i da bi celokupni proces prošao bez posledica po majku i dete.

Međutim, pitanje je da li treba raditi carski rez tamo gde nema osnovanih razloga niti rizika. Žene koje se odluče na „zakazani carski rez“ zbog toga da bi izbegle porođajne bolove, treba da budu svesne da bolovi u postoperativnom procesu traju i prilično su intenzivni. Takođe, trebaju se informisati o samom oporavku i tretmanu rane koju imaju na stomaku nakon carskog reza.

 Sa druge strane, događa se da se žene tokom prirodnog porođaja toliko izmuče, te da zbog lošeg iskustva i tretmana sa prirodnog porođaja vuku traume, koje ih mogu odvratiti od ideje da ponovo budu trudne.

Žene moraju da znaju istinu

Najvažnija stvar kod porođaja je da se beba rodi zdrava a majka taj događaj zapamti kao prijatno iskustvo a ne kao traumu za čitav život.

U savremenim društvima, žena ima pravo izbora na koji način želi da se porodi, kod nas u većini slučajeva nema to pravo, već se podrazumeva da će se poroditi prirodnim putem, osim u slučajevima kad se još tokom trudnoće zna da porođaj mora biti urađen carskim rezom.

Žena treba znati istinu i o jednom i o drugom porođaju, lekar bi trebao da je uputi u stanje njene trudnoće i mogućnosti da prirodni porođaj prođe bez poteškoća, a u skladu sa tim da donese odluku da li želi da se porodi prirodno ili carskim rezom.

Prirodni porođaj je proces za koji je svaka žena spremna da ga podnese i iznese. To je prosto sastavni deo ženske prirode, dok je carski rez zahvat koji je čovek primenio da bi ženama omogućio i alternativni način rađanja deteta ukoliko sa prirodnim porođajem dođe do komplikacija.

Najčešći razlozi koji su protiv carskog reza su sledeći:

  • Bebe rođene carskim rezom podložne su respiratornim infekcijama
  • Zbog anestetika koji se daje majci tokom carskog reza, beba se teže adaptira
  • Visoki rizici od pojave tromboze
  • Mogućnost infekcije unutrašnjeg i spoljašnjeg reza
  • Problemi sa laktacijom i otežano dojenje
  • Proces oporavka duži nego kod prirodnog porođaja
  • Rizici da će doći do pogrešnog razvoja placente i rizici od većeg krvarenja u narednoj trudnoći

Porođaj je toliko individualna stvar, da će žene koje su se više puta porađale, imati drugačije iskustvo sa svojih porođaja. Nekada će na ishod vašeg prođaja uticati i sam vaš pristup celokupnom procesu dolaska deteta na svet. Ukoliko imate strah ili se dvoumite, najbolje je da porazgovarate sa vašim lekarom i pronađete odgovore na sve vaše nedoumice. Nemojte prihvatati zdravo za gotovo, sve što čujete o porođaju, nekada i najbolje namere prijateljica i drugih žena da vam ispričaju svoja iskustva može da vas zaplaši i zbuni.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled