Tendinitis

Tendinitis - Fizikalna terapija Dunavski, Novi Sad

Simptomi i uzroci tendinitisa

Tendinitis je upala tetiva ili njenjih ovojnica. Može da se javi u različitim delovima tela, a najčešće zahvata lakat, ručni zglob, prste, skočni zglob. Nastaje usled opterećenja tetive ili je uzrokovano nekom povredom.

Tendinitis simptomi se pojavljuju na mestima gde se tetiva spaja sa kostima a uključuju sledeće: bol pri pokretanju i pri palpaciji; pucketanje prilikom pokretanja; crvenilo i toplina upaljenog mesta; otok u ugroženom području; kvržice koje se razvijaju dužinom tetive te postojanje rupture u liniji tetiva.

Kod težih oblika upala bol je toliko intenzivan da onesposobljava osobu da radi neke svakodnevne radnje, pisanje, oblačenje, pranje zuba i slično.

Faktori rizika

Na razvoj tendinitisa utiče veliki broj faktora.

  • Godine, vremenom tetive gube svoju elastičnost I time postaju osetljivije i podložnije povredama
  • Poslovi koje osoba obavlja (rad za računarom i slično), ovi poslovi mogu uticati na razvoj upala tetiva jer podrazumevaju radnje koje loše utiču na tetive: ponavljanje pokreta, loše sedenje, nepravilan položaj ruke, dugo sedenje, nepravilno držanje miša, rad bez pauze itd.
  • Sport i povrede na sportu, osobe koje se bave sportom sklonije su tendinitisu, naročito ako se bave sportovima koji uključuju ponavljanje radnji : trčanje, tenis, plivanje, golf, kuglanje.
  • Teške povrede. Povrede tetiva mogu dovesti do pojave ruptura na njima što dovodi do nastanka tendinitisa.
  • Napori i velika opterećenja. Izlaganje velikim naporima i opterećenjima može dovesti do nastanka tendinitisa
  • Druge bolesti u organizmu. Bolesti koje zahvataju zglobove najčešći su uzrok nastanka tendinitisa, to su pre svega reumatoidni artritis, reaktivni artritis, dijabetes i giht.

Tendinitis se može dijagnostifikovati pregledom lekara uz navedene siptome koji ukazuju na postojanje upale tetive. Rendgenskim pregledom se utvrđuje postojanje depozita kalcifikata u tetivama, dok se ultrazvukom ili magnetnom rezonancom utvrđuje postojanje otoka tetiva.

Lečenje se sprovodi mirovanjem, masažama i fizikalnom terapijom. U zavisnosti od faze u kojoj se nalazi upaljena tetiva, predlaže se stavljanje obloga (tople za hronične upale, hladne za akutne). Odmor podrazumeva prestanak aktivnosti koje su dovele do nastanka tendinitisa. Fizikalna terapija uključuje manipulaciju i masažu zahvaćenog prostora čime se otklanja bol i vraća funkcionalnost i poretljivost zahvaćenog dela tela.

Fizio centar Dunavski Novi Sad je tu zbog Vas!

Kontaktirajte nas ukoliko imate nekih nedoumica ili zakažite pregled